Adventstid och ordensdagar

1700-talets serafimerriddare blev nästa alla utnämnda i månadsskiftet november-december. Ordensstatuterna från 1748 angav nämligen att måndagen näst före advent var den ”mindre ordensdagen”. Då skulle ordinarie ordenskapitel – sammankomst med innehavarna av de högsta ordensgraderna – äga rum,  och detta var det enda tillfälle då nya Serafimerriddare utsågs. Måndagen före advent valdes:

”till en vördnadsfull åtanka, att trohet mot Sions konung, om vars ankomst i församlingarna då predikat varder,  är grundvalen  och tecknet av den rätta trohet emot en världslig överhet, som av Gud förordnad är.”

Vid utnämningen tilldelades de nya riddarna kraschanen. Ordenstecknet i kedja eller i band fick de inte bära förrän de blivit dubbade, vilket skedde i Riddarholmskyrkan på den ”stora ordensdagen” den 28 april. Dubbningen avskaffades i mitten av 1860-talet, men än idag hålls ordenskapitel i anslutning till detta datum, som är ordnarnas instiftare Fredrik I:s födelsedag.

Serafimerkrachan

Broderad serafimerkraschan från 1700-talets slut.

1778 bestämde Gustaf III att när riddarna utnämnts på mindre ordensdagen så skulle dörrarna till kapitelsalen slås upp och en härold förkunna deras namn. Året därpå införde han också den ”mindre ordensdräkten” som skulle bäras vid de på mindre ordensdagen och andra galatillfällen. Den stora ordensdräkten fick nämligen bara användas på stora ordensdagen.

Inv.nr: ##om det finns.##

Gustaf III iförd den mindre serafimerdräkten.

I början på 1800-talet skedde utnämningarna i högre grad på extra ordenskapitel som kunde äga rum närhelst kungen ville. Vanligen med bara ordenskanslern och ordenssekreteraren närvarande. Flest utnämningar kom i samband med kungens namnsdag, en tradition som kung Carl Gustaf för vidare när han varje år på Karldagen den 28 januari delar ut Konungens medalj som i vissa avseenden ersatt ordensväsendet.

763px-Stockholms_slott_Serafimerordens_sal

Serafimerordens sal på Kungl. Slottet som togs i bruk för ordenskapitel den 24 november 1755.

Måndagen före advent var dock länge dag för ordinarie ordenskapitel och var det tillfälle då ordnarnas ekonomi gicks igenom. Vilken ekonomi ordnarna hade att gå igenom ska jag återkomma till i framtida inlägg. Lilla ordensdagen avskaffades slutligen 1919.

Annonser

1 kommentar

Filed under Ordnar

One response to “Adventstid och ordensdagar

  1. Pingback: Glad ordensdag! | Phaleristica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s