För omsorgsfull renvård

Flaggor

Samernas flagga.

Vi är halvvägs igenom det samiska jubileumsåret som inleddes den 6 februari – hundra år efter det första samiska landsmötet i Trondheim 1917. Nästa vecka kommer detta uppmärksammas då Sametinget öppnar i Östersund, där det första landsmötet i Sverige hölls 1918. I samband med detta är det värt att lyfta fram regeringens samiska belöningsmedalj: För omsorgsfull renvård.

I Sverige har vi en gammal tradition av medaljer för mycket specifika ändamål. Denna medalj tillkom på initiativ av länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten som föreslog en medalj ”offentligt erkännande av värdet för det allmänna av en omsorgsfull renvård”. Det som åsyftades var i praktiken samer för olika samhällsförtjänster, t. ex. de som tjänade som s. k. lappordningsmän. Medaljen instiftades av Oscar II 1897 och den 10 september delades den ut till åtta förtjänta samer.

Medaljen bär inskription på både svenska och samiska. Ursprungligen Puorre påtsoi suittemest, vilket vid Gustaf VI Adolfs trontillträde 1950 ändrades till Buorre reinuhimmest. På senare tid har även en sydsamisk inskription graverats in Väjkele reijnomännih. Medaljen är alltså unik på det sätt att den bär samma inskription på tre olika språk.

Vid instiftandet delades renskötselmedaljen ut i silver av 8:e storleken vilket skedde även 1919 och 1922. Totalt 12 silvermedaljer delades ut. Därefter dröjde det till 1944 innan medaljen delades ut igen och därefter har den präglats i guld av 5:e storleken. Guldmedaljen har delats ut 19 gånger, senast 2004. Nedan har jag sammanställt de jag kunnat finna av mottagarna.

Medaljen tillhör alltjämt regeringens fyra ”aktiva” belöningsmedaljer och sorterar under Kulturdepartementet. Vågar man hoppas på en utdelning under jubileumsåret?

Medalj i guld (5:e storleken)

 • 1944: Frans Persson, Gällivare sameby
 • 1945: Nils Nilsson Kuhmunen, Könkämö sameby
 • 1950: Lars Larsson Kråik, Handölsdalens sameby
 • 1957: Lars Anders Mattsson, Jeremias Kroik, Borgafjäll, Lars Johansson, Fättjaur, Thomas Fjellström, Saxnäs, och Mikael Nilsson, Borgafjäll
 • 1959: Olov M. Persson, Hotagens sameby, K. J. Persson, Umbyns sameby
 • 1965: Olof Tuuri, Talma sameby, Inger Anna Sevä, Vittangi sameby, Nils Petter Sjaggo, Luokta Mávas sameby
 • 1980: Anders Åhrén, Härbergsdalen
 • 1984: Per Idevuoma, Lanaavaara
 • 2004: Aina Jonsson, Rans sameby

Medaljen i silver (8:e storleken)

 • 1897: Mikael Nilsson Niia och sju andra
 • 1919: N. M. Fjällström och en annan
 • 1922: F. Grahn, Ammarfjäll, och S. Andersson från Bräskafors
Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Belöningsmedaljer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s